Sezon na ogórki małosolne!

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam ogórki małosolne! Najlepsze są na drugi dzień, gdy mają jeszcze soczysty, zielony kolor i lekko słony smak. Czy robiliście już w tym sezonie ogórki małosolne? Jeśli nie, to z chęcią się z wami podzielę moim przepisem :-) Do dzieła!

Składniki:
- ok. 2 kg małych ogórków gruntowych,
- pęczek kopru,
- 2 małe główki czosnku,
- 10-15 ziarenek pieprzu,
- 3 korzenie chrzanu (ok. 5 cm),
- 3 listki laurowe,
- słoik lub kamionka o pojemności 4,25 l.

Zalewa:
- 2 l wody,
- 2 czubate łyżki soli.

Na dnie słoika układamy połowę porcji kopru,część rozgniecionych ząbków czosnku, pięć ziarenek pieprzu, 2 listki laurowe oraz 2 korzonki chrzanu, które uprzednio należy przeciąć wzdłuż. Następnie ściśle układamy umyte ogórki. Gdy wypełnimy słój lub kamionkę do połowy, ponownie przekładamy ogórki częścią kopru, czosnku i chrzanu. Po zapełnieniu słoika należy na wierzch ułożyć ostatnią porcję kopru, czosnku, liści laurowych, pieprzu oraz chrzanu. Następnie polewamy to wszystko 2 l zalewy. Najlepiej przykryć ogórki talerzykiem z jakimś obciążeniem, np. słoik wypełniony wodą. Nasze przysmaki będą gotowe po ok. 2 - 3 dniach, chociaż ja już dobieram się do nich na drugi dzień :D (oczywiście wszystko zależy od temperatury! Im wyższa, tym szybciej będziemy mogli rozkoszować się smakiem ogórków małosolnych :-) ).

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Nowa Puławianka , Blogger